Läxhjälp med studiecoach

Träna minnet – 5 tips för en minnesvärd höst!

Träna minnet – 5 tips för en minnesvärd höst!
24/02/2022 anders
Träna minnet

Har du också svårt att minnas det du läser? Du är inte ensam. Livet är hektiskt och tyvärr kan det få negativa konsekvenser för minnet. Här är fem knep för att förbättra din förmåga att minnas!


1. Försök lära dig ett nytt språk.

Att lära sig ett nytt språk kan hjälpa din hjärna att bearbeta information bättre och hjälpa dig hitta fokus lättare. Forskning från Singapore Management University visar också att det, hos vissa människor, kan bromsa utvecklingen av demens och Alzheimers sjukdom. En bra app för att komma igång är Duolingo, där du på ett smidigt och pedagogiskt sätt kan komma igång med bland annat franska, spanska och italienska!


2. Skriv med röd penna.

En intressant studie från University of Regensburg i Tyskland visar att färgen röd fastnar i vårt minne bättre än andra färger. Därför är det helt perfekt att anteckna sådant du måste komma ihåg inför ett prov med röd penna!


3. Blunda – och träna minnet

Ja, faktiskt. Forskning visar nämligen att vi fokuserar bättre på det vi vill minnas när vi minskar antalet distraktionsmoment, däribland det vi ser runt omkring oss. Att försöka komma ihåg något och samtidigt blunda gör att vi minns detaljer upp till 23 procent bättre. Att träna minnet.


4. Spela pingis.

Att spela bordtennis har länge varit känt för att öka koncentrationsförmågan och uppmärksamheten. Det kan japansk forskning nu också intyga. Pingis har dessutom positiva effekter på lång sikt – det kan nämligen ha en förebyggande effekt för bland annat demens.


5. Se det från den ljusa sidan.

”Tänk om det inte går” är något som många av oss intalar oss själva dagligen. Men vad händer om vi vänder på det? ”Tänk om det faktiskt går bra”. Genom att tänka positivt kan vi aktivera hjärnans förmåga att utvecklas!

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan