Läxhjälp med studiecoach

Dags att sluta skjuta upp! 4 tips – så gör du.

Dags att sluta skjuta upp! 4 tips – så gör du.
25/02/2022 anders
skjuta upp

Vad är det egentligen som får oss att skjuta upp saker som vi vet att vi ändå måste göra förr eller senare? Varför gör vi det inte bara direkt? Anna Broman Norrby som är psykolog förklarar att det egentligen handlar om en flyktimpuls.


– Det finns inbyggt i vår genetik. När något känns jobbigt försöker vi undvika det. Flyktimpulsen slår till när vi ställs inför obehag, kanske rädsla för att misslyckas eller inte hinna med.


Du är aldrig ledig – på riktigt

Tyvärr blir vi inte piggare eller effektivare av att skjuta upp saker och hela tiden tänka: det där gör jag sen.

– Det paradoxala är att många som ägnar sig åt uppskjutande, de har aldrig ledig på riktigt. De är ständigt upptagna av tanken på vad de borde göra. Även när de tittar på en hel säsong av “Grey’s anatomy” eller spelar dataspel så tänker de: Du borde skriva uppsats, du borde skriva uppsats, säger Anna Broman Norrby.

– En del som skjuter upp mycket, kan faktiskt bli alldeles slutkörda av bara det faktum att de försöker distrahera bort sig från det de borde göra. Det tar otroligt mycket kraft, tillägger hon.


Att skjuta upp saker får oss att må dåligt

Att ofta skjuta upp arbetsuppgifter kan få konsekvenser på sikt. Det dåliga samvetet leder till självkritik och kanske kritik från omgivningen. Du kan drabbas av ångest och oro. Anna Broman Norrby menar att beteendet har ökat, vilket beror på att många idag jobbar mer självständigt i långa projekt och för att utbudet av distraktionen är så enormt.

– Det är så lätt att prokrastinera sig när Facebook bara ligger ett klick bort på datorn.

Forskning visar att hälften av alla studenter lider av uppskjutarsjukan. My Academys studiecoacher jobbar enligt My Academy-metoden som just handlar om att sätta kortsiktiga och långsiktiga mål, effektiv studieteknik och att hålla fokus under läxhjälpstillfället. Läs gärna mer om vårt utbud av Läxhjälp här.


Så varför skjuter vi upp saker?

Brist på uppmärksamhet. Om dina prestationer inte uppmärksammas, ser du till slut inte värdet i att bli klar med arbetsuppgiften. Tidsperspektivet. Ju längre fram i tiden en deadline sätts, desto svårare är det att komma i gång eller vilja ägna sig åt det. Längtan efter snabb belöning. Impulsivitet spelar in eftersom belöningen på kort sikt blir större om du statusuppdaterar på Facebook, i stället för att ta tag i ett stort arbetsprojekt.



4 tips: Så gör du för att sluta skjuta upp!

1. Vad är det du skjuter upp?

Kartlägg ditt beteende. Vad gör du i stället? Vilka ursäkter använder du för att skjuta på saker och ting? Ökad medvetenhet gör det lättare att stå emot impulsen att hitta på något roligare i stället.

2. Ta bort det som distraherar dig.

Öka avståndet till distraktionen. Sätt telefonen på flight mode, stäng ner lockande internetsidor eller stäng av internet helt om du inte behöver det för uppgiften. Helt enkelt – stäng av notifikationerna i mobilen och på datorn. Om du sitter i öppet kontorslandskap – hitta sätt att inte blir störd. På många arbetsplatser finns ”tysta rum” som erbjuder en lugn miljö. Utnyttja den möjligheten, om den finns. Eller sätt på dig hörlurar som indikerar att du inte ska bli störd.

3. Håll fokus i 25 minuter.

Tillämpa 25-minutersmetoden. 25 minuters koncentrerat arbete belönas med fem minuters rast med valfri distraktion. Helt enkelt fokusera kortare pass för att hålla motivationen och koncentrationen uppe.

4. Jobba med delmål och belöningar.

Dela upp arbetet i mindre, konkreta steg. I stället för att skriva att du har deadline om tre månader, försök dela upp dina projekt i mindre delar med kortare deadlines. Skapa delmål och belöna dig själv när du uppnått dem, en fika eller en stund på sociala medier.

Källa: Sydsvenskan och Dagens Industri.

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan