Läxhjälp med studiecoach

8 bästa pluggtipsen inför nationella provet i matte

8 bästa pluggtipsen inför nationella provet i matte
25/02/2022 anders
nationella

Så hjälper du ditt barn mot bättre resultat i skolan!

Nationella provet i matematik är för många det tyngsta momentet i både grundskolan och gymnasiet. My Academys studiecoacher är experter på att plugga inför nationella provet och har många beprövade tips och knep för att deras elever verkligen ska kunna göra sitt bästa under proven. Här är några:

 


1. Aktivera båda hjärnhalvorna

Din hjärna består av två halvor. Den högra hjärnhalvan aktiveras när du bl a registrerar symboler, färger, musik och fantasi. Den vänstra hjärnhalvan aktiveras när du registrerar logiska helheter som bokstäver, siffror och språk. Så när du pluggar matte maximerar du inlärningen om du samtidigt lyssnar på instrumental musik!


2. Skriv to-do-listor

Känner du dig stressad och vet inte vad du ska börja med? Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Färdig? Det var inte så mycket egentligen väl? Nu ska du rangordna och prioritera. Vad är viktigast, just nu – och mest brådskande? Det som känns roligast är oftast det du kan vänta med till sist.


3. Bestäm när du ska plugga – och var specifik!

Använd kalender för att skapa överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför provet och skriv in det i kalendern. Var specifik, skriv in vilket kapitel i matteboken du ska plugga just den dagen, istället för att bara skriva ”plugga”.


4. Börja med formelsamlingen

Innan du börjar med repetitionerna, ta fram formelsamlingen som du får ha på nationella provet. Då kan du hela tiden stämma av vilka formler som finns med och vad du måste kunna utantill. Ett vanligt misstag är att man glömmer bort formelsamlingen och sitter fast på en fråga där man försöker komma ihåg en formel som man egentligen har tillgång till.


5. Dela upp i delmoment

Dela upp mattekursen i delmoment, då blir materialet mer lättöverskådligt. Alla matematikböcker har en innehållsförteckning, det är ett snabbt sätt att lägga upp delmomenten. Du har säkert räknat en mängd uppgifter under skolåret. Vad tyckte du var svårast? Se till att repetera de svåra delmomenten ordentligt, så att du känner dig mer säker när det är dags för nationella provet.


6. Fokusera på de blandade uppgifterna

I slutet på varje kapitel (eller i slutet på matteboken) brukar det finnas blandade uppgifter. De är väldigt bra att räkna som repetition, eftersom de täcker teorin för hela kapitlet eller boken. De här uppgifterna liknar uppgifterna som kan dyka upp på nationella provet, så det är toppen att repetera!


7. Gå igenom gamla nationella provet

Börjar du känna att du har koll på teorin i kursen? Super! Då är det dags att testa dina kunskaper på gamla nationella prov. Googla “Tidigare nationellt prov i matematik + den kurs du läser”. Utmana dig själv genom att räkna igenom ett helt gammalt nationellt prov, så får du känna på hur provet är uppbyggt och hur uppgifter kan se ut. Om du fastnar på en uppgift finns det ofta fullständiga facit också.


8. Kvällen innan: dubbelkolla sammanfattningarna

Har du lagt upp repetitionen som ovan så borde du inte behöva räkna allt för mycket dagen innan provet, men se ändå över sammanfattningar på varje kapitel. För att dubbelkolla att det inte är något du har missat under din repetition. Passa på att läsa igenom själva teoridelen i varje kapitel som en extra repetition.

 


Vill du ha hjälp med matten inför nationella provet?

Anmäl ditt intresse för läxhjälp inför nationella provet i matematik här eller mattehjälp online om du inte hittar en studiecoach nära dig!

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan