Läxhjälp med studiecoach

7 tips på brainfood: Så boostar du din hjärna.

7 tips på brainfood: Så boostar du din hjärna.
25/02/2022 anders
brainfood

Vem vill inte passa på att boosta hjärnan med den bästa energin? Hört talas om brainfood? Här är 7 snabba tips på enkla mat-´knep som gör att du ökar din hjärnkapacitet till max.


1. Betor

Forskare vid Wake Forest University har fastställt att naturliga nitrat i betor kan öka blodflödet till hjärnan och förbättrar mental prestationsförmåga. Så bra! Testa att rosta rödbetor och ringla över honung. Supergott brainfood!


2. Salvia

Du är verkligen vad du äter. En studie som publicerades i Pharmacological Biochemical Behavior upptäckte att unga vuxna som tog oljeextrakt från salvia innan kognitiva tester presterade bättre än de som fick placebo. Salvia innehåller föreningar som förhindrar nedbrytningen av acetylkolin, en signalsubstans som påverkar inlärning och minne.


3. Järn

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition upptäckte att kvinnor med hälsosamma järnnivåer presterade bättre på mentala uppgifter och avslutade dem snabbare än de med sämre järnnivåer. Järn hjälper till att transportera syre i hela kroppen och hjärnan. Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel som till exempel fullkornsprodukter, spenat, bananer och persikor.


4. Fiskolja = Brainfood

Vill du utmärka dig i klassen eller på det där viktiga mötet? Boosta med fiskolja! Njut av en burk med sardiner till lunch. Sardiner innehåller EPA och DHA, är laddade omega-3 fettsyror som boostar kommunikationen mellan hjärncellerna och reglerar signalsubstanserna som påverkar din mentala fokus.


5. Ägg

Ägg, närmare bestämt äggulorna, innehåller kolin. Kolin är en föregångare av acetylkolin, en signalsubstans involverad i att hjälpa dig att komma ihåg saker, som var du lämnade bilnycklarna. När du äter proteinrika livsmedel som ägg till frukost kan du förbättra din kognitiv förmåga, enligt schweiziska forskare.


6. Valnötter

Forskare vid Tufts University i Boston har upptäckt att de som äter mycket valnötter i sin kost, förbättrar sin mentala prestationsförmåga. Det är blandningen av antioxidanter och omega-3 fettsyror som visade sig vara anledningen till ökad hjärnkapacitet.


7. Linfrön

Linfrön är den bästa källan för alfa-linolensyra (ALA) – en hälsosam fettyra som förbättrar arbetet i hjärnbarken, som är den del av hjärnan som bearbetar sensorisk information (beröring och smak). Strö över på müslin så är du all set!

Källa: Shape.com

Läs mer om My Academy Läxhjälp här

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan