
Vi vet hur stressad man blir när det är dags för nationella proven. Just därför har vi bett en av våra studiecoacher, Jean-Claude, som själv pluggar matte på Stockholms Universitet och är van att skriva svettiga tentor, att lista sina bästa tips för hur han behåller lugnet under svåra prov.
1. Tänk positivt
När du får provet framför dig, börja med att ta ett djupt andetag och intala dig att provet kommer gå bra. Fyll i försättsbladet. Börja sedan att läsa igenom alla uppgifterna, utan att börja lösa dem. På så sätt har du redan sett varje fråga en gång innan du börjar lösa dem och du får lättare att ta till dig informationen i varje uppgift när du är tillbaka för att lösa dem. Du kanske direkt ser en eller par uppgifter som du tycker är lätta, ringa in dem och börja lösa de talen.
2. Sammanfatta uppgiften
Försök att skriva ner med ett eller ett par ord om vad det är som efterfrågas i uppgiften. Ska du bara ge ett svar eller ska du visa utförliga uträkningar? Innan du börjar lösa en uppgift, se till att skriva ner det som är givet i uppgiften och det som efterfrågas. Dubbelkolla att du har skrivit ner uppgiften rätt. Ett vanligt slarvfel är att man skriver av fel från provpappret. Om du känner er osäkra på din lösning, skriv hellre ner lösningen på ett separat papper först innan du renskriver, på så sätt skriver du ner din egna lösning två gånger och det blir lättare att se sina egna misstag.
3. Undvik slarvfel
Lägg även extra uppmärksamhet på enheter som används i uppgiften, är det volym som efterfrågas så kan inte svaret vara tre minuter. För att undvika att behöva göra omvandlingar mitt i uppgiften eller i slutet, så brukar faktiskt jag tycka om att göra alla omvandlingar i början på uppgiften, innan jag börjar med lösningen. På så sätt vet jag att jag har svarat på rätt form och med rätt enhet i slutet. Ett vanligt slarvfel är teckenfel, man slarvar med att – – blir + och skriver -. Gör hellre färre förenklingar samtidigt om du känner dig osäker, eftersom desto fler förenklingar du gör samtidigt desto större chans är det att du gör ett slarvfel.
4. Om du kör fast
Om du fastnar på en uppgift, börja med att kolla i formelsamlingen och försök se om du hittar något som kan hjälpa dig där. Om du ändå inte kommer på hur du ska göra, sitt då inte kvar för länge och klura, utan gå vidare med nästa uppgift och kom tillbaka till den som du har fastnat på när du har gått igenom hela provet. Jag brukar även tänka lite poäng- och tidseffektivt, där jag skulle tillåta mig själv att sitta kvar längre på en fråga som ger flera poäng, än en fråga som bara ger ett poäng.
5. Samla alltid poäng
På de frågor som kräver fullständiga eller utförliga lösningar, tänk på att det är viktigt att visa hur du tänker och hur du använder dig av matematiska begrepp. Skriv hellre lite mer än för lite och försök alltid att skriva något. Även om du inte lyckats lösa uppgiften så kan du skriva ner hur du tror att den skulle kunna lösas. Tänk även på att försöka generalisera på svårare frågor för att nå högsta betyg.
Behöver du fler tips? Läs också: 8 bästa pluggtipsen inför nationella provet i matte
Bonus: Skaffa proffshjälp för nationella proven
Det är inte helt lätt att förbereda sig inför ett så omfattande och speciellt prov som de nationella proven. Vi på My Academy har hjälpt tusentals elever med mattehjälp under nationella provet detta och vet vilka detaljer som är skillnaden mellan succé och inte på provdagen. För att få bästa resultat kan du därför ta ta hjälp av en egen studiecoach från My Academy inför provet. Just nu får du dessutom ett webinarie om hur du pluggar bäst (se en förhandsvisning nedan), övningshäfte inför nationella proven i matematik och videotutorials på de knepigaste talen – utan extra kostnad när du köper 10 eller 20 timmar läxhjälp!