Läxhjälp med studiecoach

Tjäna pengar till klassen genom tjänster eller försäljning

Tjäna pengar till klassen genom tjänster eller försäljning
17/08/2023 Olivia Karsten
myacademy-laxhjalp

Att vara en del av en klass betyder mer än bara studier. Klassaktiviteter, resor och andra händelser skapar band mellan eleverna och berikar skolupplevelsen. Men de kräver ofta pengar. Så hur kan en elev bidra?

Svaret är enkelt: genom att utföra tjänster och sälja produkter. Detta är två huvudmetoder för elever att tjäna pengar till klassen. Låt oss dyka djupare in i detta ämne.

Att tjäna pengar till klassen

Att tjäna pengar till klassen kan tyckas vara en utmanande uppgift, men med rätt strategi blir det roligt och givande. Vi kommer nu att granska två huvudmetoder: att utföra tjänster och att sälja produkter.

Utföra tjänster

Tjänster kan vara allt från gräsklippning till läxhjälp. Här är några exempel på tjänster som kan utföras av elever för att tjäna pengar till klassen:

  • Trädgårdsskötsel: Gräsklippning, lövröjning, snöskottning kan alla bli lukrativa tjänster, särskilt i förorter där sådana behov ofta finns.
  • Hushållsarbete: Städning, tvätt och barnpassning kan vara ett utmärkt alternativ. Många föräldrar behöver extra hjälp med dessa uppgifter.
  • Hantverk: Skapa och sälja handgjorda varor, som armband eller tavlor, kan dra nytta av elevernas kreativitet och färdigheter.
  • Undervisning: Äldre elever kan erbjuda läxhjälp, musiklektioner eller idrottscoaching till yngre elever eller barn i grannskapet.

Men att välja rätt tjänst kräver noggrann övervägning. Det är viktigt att tjänsterna är lämpliga för elevernas ålder och färdigheter, och att de är efterfrågade av samhället.

Sälja produkter

Sälja produkter kan vara lika lönsamt som att utföra tjänster, och det ger eleverna möjlighet att utöva sina försäljnings- och marknadsföringsfärdigheter. Här är några exempel på produkter som kan säljas:

  • Produkter: Använd företag som är specialiserade på att hjälpa er att tjäna pengar till klassen genom försäljning av delikatesser
  • Bakverk: Hemlagade kakor, tårtor och bröd är alltid populära, särskilt vid speciella evenemang och helgdagar.
  • Hantverk: Handgjorda smycken, konstverk, stickade eller virkade objekt kan vara unika och attraktiva för många kunder.
  • Begagnade objekt: Att sälja gamla böcker, kläder eller leksaker kan vara ett utmärkt sätt att återvinna och tjäna pengar samtidigt.
  • Evenemangsbiljetter: Att sälja biljetter till konserter, teaterföreställningar eller sportevenemang kan ge goda intäkter.

När du väljer vilka produkter du ska sälja, tänk på vad samhället efterfrågar. Efterfrågan driver försäljningen!

 

Vi tog kontakt med Finsmakarna Norden AB, ett av Sveriges ledande företag när det gäller klassförsäljning. Vi ställde sedan frågan till Anton Gustafsson, delägare i bolaget, om varför de erbjuder just delikatesser för klassförsäljning:

“Vi har valt att erbjuda eleverna noga utvalda delikatesser för att kunna tjäna pengar till klassen. Delikatesserna är bland annat kaffe, choklad och olivolja – produkter som helt enkelt konsumeras i nästan varje hushåll. Det innebär i sin tur att produkterna är lättsålda.” svarade Anton.

Vi anser att Anton har en bra poäng i att försöka sälja produkter med klassen som används i alla hushåll och som konsumeras ofta. Utöver det så bör ni sälja produkter med hög vinst per såld produkt. Det finns en stor jämförelse från Finsmakarna.se där ni kan se hur deras genomsnittliga produkt ger högst vinst per såld produkt. (Här kan ni hämta och kopiera tabellen)

Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till klassen genom klassförsäljning på Finsmakarna.se.

Rekordvinsten för klassförsäljningar genom Finsmakarna är 42.600 kr. Den summan räcker långt för att ta er klass på klassresor eller andra upplevelser.

 

Genomförande och uppföljning

För att framgångsrikt genomföra insamlingsaktiviteter är god kommunikation och samordning inom klassen avgörande. Skapa en tjänst- eller produktschema, med uppgifter och ansvar tydligt definierade. 

Det är också viktigt att följa upp och utvärdera insamlingsaktiviteterna. Vad gick bra? Vad kan förbättras? Att lära sig av varje erfarenhet är nyckeln till framgång i framtida projekt.

Sammanfattning

Tjänster och produkter erbjuder två fantastiska möjligheter för elever att tjäna pengar till klassen. Genom att utvärdera elevernas färdigheter och samhällets behov, och med god organisation och kommunikation, kan dessa metoder resultera i betydande inkomster för klassen. Läs mer om olika produkter som kan säljas av klassen för att samla in klasspengar på ett hållbart sätt här. Och ett litet instick på temat hållbarhet: Två tips för att bidra till den gröna omställningen är att installera laddbox hemma (om du har elbil) och att installera solceller på taket (du kan även koppla batteri till solceller för att lagra solenergi). Anlita elektriker från Qlel för bästa resultat.

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan