
Är du bra på att stärka ditt barns självkänsla? Det är vanligt att föräldrar fokuserar mer på prestationen (självförtroende) än att bekräfta att barnet duger precis som han eller hon är (självkänsla). Så hur gör man för att bekräfta barnet på bästa sätt?
Här är sju tips på hur du som föräldrar kan hjälpa ditt barn till bättre självkänsla!
1. Visa hur mycket du tycker om ditt barn
Kärlek är superkraften för självkänslan. Ett barn som känner sig värd att bli älskad, respekterad och accepterad, blir också mindre rädd att göra misstag just för att de känner sig trygga. Så berätta varför du tycker om ditt barn och vad det är som är så bra med just honom/henne.
2. Lyssna bättre
Stanna upp och lyssna på riktigt, inte med ett halvt öra. Lägg undan mobilen och var helt i stunden. Visa respekt, att vad ditt barn säger är värt att lyssna på. Barnets tankar, känslor och idéer är lika viktiga som dina.
3. Ge rätt beröm
Har ditt barn misslyckats med något? Det gör ju ingenting! Uppmuntra att det är viktigare att våga försöka. Du vill ju inte att ditt barn ska sluta våga försöka. Säg: “Jag tycker om att du verkligen försöker, trots att det är svårt”. Men se upp för att ge överdriven beröm. Det räcker att säga “Du är duktig”, du behöver inte säga “Du är så otroligt duktig!”. Överdriven beröm blir oftast urvattnad och tappar önskad effekt.
4. Bekräfta ditt barns känslor
Om man är ledsen och får höra: ”Nej, inte ska du gråta, nu gör vi något roligt istället.” eller något liknande kan barnet få uppfattningen att det inte är tillåtet att känna sig ledsen. Om du istället säger ungefär: ”Ja, jag ser att du är ledsen, ska vi sätta oss tillsammans ett tag?”, får ditt barn möjlighet att berätta för dig, samtidigt genom ditt bemötande en erfarenhet som säger att känslor behöver man inte vara rädd för, det verkar inte mamma eller pappa vara.
5. Skapa förutsättningar för bra självkänsla
Ge ditt barn uppgifter och ansvar som det finns en chans att barnet klarar av. Det ska vara okej att misslyckas, men det är inte bra för självkänslan att misslyckas för ofta. Att kräva att en tonåring som går på gymnasiet ställer sin väckarklocka, kliver upp och kommer iväg till skolan utan inblandning av vuxna är rimligt, men inte för ett barn som går på lågstadiet.
6. “Du duger som du är”
Om du är förälder till flera barn så undvik att jämföra, till exempel betyg, idrottsprestationer, mognad, barnen emellan. Alla har olika förutsättningar. Lär istället ditt barn att det är roligt att försöka och att göra så gott man kan.
7. Vuxen förebild
Du som förälder är en förebild för ditt barn. Prata inte om dig själv i negativa termer. Var någon att se upp till! Vi har märkt att det oftast är det enklare för barnen att relatera till sin studiecoach än sin förälder. Våra studiecoacher är själva studenter vid högskola eller universitet och bli en äldre kompis som motiverar och inspirerar. De hjälper sina elever med bättre studieteknik, att kunna sätta upp mål, hantera stressen i skolan och att bekräfta även de små stegen mot bättre skolresultat. Läs mer om vår läxhjälp här eller kontakta våra rådgivare på 0771-46 00 00.
Läs också: Förebilder för unga: Så påverkar du vem din tonåring ser upp till
Har ditt barn låg självkänsla?
- Vågar inte prova på saker och är rädd för att misslyckas
- Blir jätteledsen när något inte går bra
- Är rädd för att säga vad han eller hon tycker
- Försöker alltid vara andra människor till lags
- Tycker att han eller hon är dålig på det mesta
- Blir avundsjuk på andra som kan och lyckas