Läxhjälp med studiecoach

Förebilder för unga: Så påverkar du vem din tonåring ser upp till

Förebilder för unga: Så påverkar du vem din tonåring ser upp till
24/02/2022 anders
förebilder

Vilka personer är egentligen ditt barns förebilder? För unga personer, som befinner sig mitt i byggandet av sin identitet, är bra förebilder jätteviktigt. Och tro det eller ej – du kan påverka vem din tonåring väljer att ta efter.


När ditt barn blir tonåring börjar fasen då hen ska formas till en vuxen individ. Även yngre barn kan fundera mycket över sin identitet, men det blir extra viktigt under den här fasen i livet.

Tonåringen börjar fundera på saker som: Vem är jag? Vad är rätt och fel? Vad vill jag göra med mitt liv? Vad har jag för möjligheter? Är det okej att se ut som jag gör? Ja – listan kan göras lång. De flesta klarar inte av att söka rätt på alla svar själva, utan börjar se sig om hur andra beter sig. Av den enkla anledningen är det jätteviktigt att bra förebilder finns i närheten av ditt barn.


Vilka är viktiga förebilder för unga? Familjen!

Tro det eller ej men du, och resten av familjen, är fortsatt väldigt viktiga för din tonåring. Man ser naturligt till sin närmsta omgivning efter förebilder, för att avgöra vilka beteende, relationer och kommunikationsmetoder som är lämpliga. Om du som förälder inte går in och agerar förebild kommer ditt barn att leta vidare – utanför familjen.

Vad kan du göra för att bli en förebild för din tonåring?

  • Var tydlig med vilka värderingar som gäller i er familj. Berätta om var du står i olika frågor – som politik, vikten av en utbildning, etik och moral, med mera.
  • Hur beter du dig? Hur du själv agerar är hundra gånger mer betydelsefullt än vad du säger är viktigt. Några exempel: Prata respektfullt mot dina familjemedlemmar och inte minst din tonåring. Vill du påverka din tonårings alkoholvanor – tänk på hur du själv dricker hemma. Prata inte negativt om ditt utseende framför ditt barn. Många unga är fundersamma och ibland rent av olyckliga över sina kroppar – du måste lära dem att utsidan inte avgör om man är en vacker person som andra kan tycka om.
  • Det är väldigt viktigt att respektera att din tonåring behöver frigöra sig från vuxna i sin omgivning, men försök få till några kvalitativa pratstunder varje vecka. Visa att du bryr dig och finns där.
  • Det kan vara tufft att ta emot kritik och ilska från din tonåring. Försök att se det som ett uttryck för frigörelse, ta det inte personligt och ha tålamod – det kommer bli bättre.

Fler knep för att påverka att ditt barn får bra förebilder

Gissningsvis kommer det inte räcka med dig – din tonåring kommer att titta på vänner, lärare, kändisar, med mera för att bilda sig en uppfattning om hur hen vill vara. Så hur kan du påverka vilka som blir förebilder?

  • Vilka vänner har din tonåring? Även om er relation kan sättas på prov under den här tiden, försök vara så nära och närvarande att du har full insyn i ditt barns vänskapskrets. Bjud hem kompisarna på middag och välkomna dem till ert hem. Håll dem nära dig så att du har möjlighet att upptäcka ett avvikande beteende eller åsikter som inte är okej.
  • Hur är de vuxna på skolan? Se till att hålla dig involverad i ditt barns skolgång så att du känner till vilka vuxna förebilder ditt barn träffar varje dag.
  • Hur är det med idrotten? Många barn och ungdomar hittar fina förebilder och ledargestalter inom idrotten. Just i tonåren kan det vara frestande att lägga av med idrotten för att hinna träffa kompisar mer. Försök gärna att påverka din tonåring att håll fast vid goda vanor.
  • Träffar ni far- och morföräldrar? I storfamiljen finns många möjliga förebilder. Det är också viktigt att ditt barn lär sig respektera och se upp till äldre generationer. Se till att dina barn får umgås med sina far- eller morföräldrar och får möjlighet att ta del av deras livslånga erfarenheter.

Lyssna på vem barnet pratar om. Det är inte lätt – och kanske inte heller helt okej – att ha full insyn i vilka personer din tonåring följer i sociala kanaler som Instagram, Snapchat och YouTube. Men försök snappa upp vilka profiler som ditt barn pratar om för att och bilda dig en uppfattning om dessa personer är bra förebilder eller inte.

Kom igång med läxhjälpen!

Intresseanmälan