
Lägger ditt barn orimligt mycket tid på YouTube, datorspel eller mobilsurfande? Många föräldrar oroar sig över sina barns skärmtid. Men när finns det anledning att oroa sig, och vad kan du som förälder göra för att reglera tiden framför skärmen? Vi reder ut vilka risker som finns med skärmtid och vad du som förälder kan göra för att begränsa den.
Hur mycket skärmtid är lagom för ett barn? De rekommendationer som finns går isär, och skärmtid är dessutom ett brett begrepp som innefattar allt från att sitta framför tv-skärmar och datorer till den tid som spenderas framför surfplattor och mobiltelefoner. Vad som är lagom är därför upp till dig som förälder att avgöra. Det finns dock en del riktlinjer att utgå från när du tar ditt beslut.
När du bestämmer hur lång tid som är rimlig för ditt barn bör flera faktorer spela in. Vad ditt barn gör framför skärmen är förstås en viktig faktor. Att studera framför datorn eller läsa en e-bok innebär förstås något annat än att titta på tv och spela datorspel – kanske behöver du bara begränsa den skärmtid som inte innebär studier?
Hur länge ditt barn får sitta framför datorn i sträck är en annan viktig faktor att fundera över. Sätt även gärna en stopptid på kvällarna där skärmtiden tar slut, detta är särskilt viktigt om ditt barn har svårt att sova eller är vaken sent på kvällarna eftersom skärmljuset kan påverka sömnen.
De nackdelar som finns med för mycket skärmtid är bland annat att ögonen blir trötta. Dessutom är skärmtid ofta kombinerat med stillasittande som är en hälsorisk i sig. Påminn därför ditt barn om att ta pauser där barnet sträcker på sig och låter ögonen vila.
Ta kontroll över dina barns skärmtid genom att vara tydlig med vilka regler som gäller. Våra knep hjälper dig på vägen!
1. Bestäm vad som ska göras innan barnets skärmtid börjar
De flesta familjer har regler kring vilka sysslor barnet ska göra i hemmet. Ett bra sätt att reglera skärmtiden är att bestämma vad som ska vara gjort innan. Förutom läxor och hushållssysslor kan det till exempel handla om träningstid eller att spendera tid med familjen.
Genom att definiera vad som ska vara gjort innan skärmtiden börjar lär du ditt barn att ta ansvar och planera sin tid. Samtidigt är det skönt för ditt barn att veta när det är okej att hänge sig åt sin skärmtid och slappna av.
2. Sätt upp riktlinjer tillsammans med ditt barn
Fundera över vilken typ av skärmtid som ska begränsas. Hur mycket tid per dag tycker du är rimligt? Finns det tidpunkter då skärmtiden ska begränsas helt? De regler du sätter upp ska baseras på dina värderingar och vad du tror är bra för ditt barn. Prata igenom vilka regler som ska gälla tillsammans med ditt barn så att ni båda är med på vad som gäller hemma hos er.
En del väljer att ge extra skärmtid till sitt barn som belöning. Kanske ska ditt barn få extra tid om det diskar, skottar uppfarten eller tvättar fönstren hemma?
3. Ta kontroll över skärmtiden
Skulle dina uppsatta regler inte efterföljas kan du reglera skärmtiden genom att helt enkelt begränsa tillgången. Du kan till exempel stänga av internetåtkomsten efter en viss tid. Till många routers, tv-spel, surfplattor och telefoner finns också möjligheten att ställa in föräldrakontroll som hjälper dig att begränsa åtkomst till vissa typer av sidor och kan hjälpa dig att minska skärmtiden hos ditt barn.
Läs också: 6 tips – så slipper du tjata om läxorna