Läxhjälp med studiecoach

Räkna ut ditt meritpoäng och meritvärde

rakna-ut-meritvarde

Vilka kurser och ämnen ger meritpoäng? Vad är max meritpoäng och hur gör man egentligen för att räkna ut meritvärde? My Academy har tagit fram en kalkylator för att räkna ut ditt meritvärde, och listat allt du behöver veta inom området!

Räkna ut meritvärde med vår kalkylator

Så fungerar meritpoäng och meritvärde på gymnasiet

Det är mycket man ska hålla reda på när man vill söka eftergymnasiala utbildningar. Några av de sakerna är meritpoäng och meritvärde. Dessa begrepp har du säkert stött på tidigare, men det är inte helt uppenbart vad de har för innebörd samt hur du kan planera dina gymnasiestudier för att maximera dina poäng. Därför har vi på My Academy skapat en guide som hjälper dig att räkna ut ditt meritvärde, förklarar hur man räknar meritpoäng samt vilka kurser du kan välja för att maximera dina chanser att komma in på din drömutbildning!

Höj ditt meritvärde med läxhjälp

click the edit button to change this text.

Fakta om meritpoäng

Vad är meritpoäng?

Meritpoäng är en form av extrapoäng som kan höja ditt totala gymnasiebetyg, eller ditt så kallade jämförelsetal. Utan några meritpoäng kan ditt jämförelsetal högst uppgå till 20.0 poäng. Du kan max få 2.5 i meritpoäng. En student som får A i alla ämnen samt valt kurser som ger full pott i meritpoäng kan därmed få 22.5 i meritvärde.  Det kan även vara bra att känna till att ett högre betyg i en meritgivande kurs aldrig ger högre meritpoäng. Så här räknar du ut ditt meritvärde: 

Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde

click the edit button to change this text.

Fakta om meritvärde

Vad är meritvärde?

Meritvärde är ett annat ord för ditt totala snittbetyg för gymnasiet. Du kan räkna ut meritvärdet genom att multiplicera värdet av dina betyg med kursens poäng och dividera summan av alla gymnasieprogrammets poäng (2400 poäng). För att höja ett meritvärde brukar studenter se till att välja meritgivande kurser, som gör att du kan addera meritpoäng till ditt snittbetyg. Det högsta meritvärdet du kan få är 22.5 poäng. Utan meritpoäng blir ditt meritvärde = jämförelsetal (snittbetyg). Eftersom ett A är värt 20 poäng kan en student med A i alla ämnen max få 20.0 i jämförelsetal. En student som dessutom valt strategiska kurser som ger meritpoäng kan alltså få 22.5 i meritvärde. 

Hur används meritpoäng på gymnasiet?

På gymnasiet kan du välja att läsa kurser som är värda 0.5 samt 1 meritpoäng. Ett strategiskt val inför vidare studier är att läsa flera meritgivande kurser som tillsammans ger en maximal merit om 2.5 poäng. Men meritpoäng handlar även till viss del om behörighetskraven på den  universitetsutbildning du väljer att söka. Om utbildningen du söker till kräver matematik 4 får du exempelvis endast meritpoäng om du läst matematik 5 eller matematik specialisering. Om utbildningen däremot endast kräver matematik 2 får du meritpoäng vid matematik 3. Därför är det klokt att fundera över vilken eftergymnasial utbildning du vill läsa samt vilka behörighetskrav som finns innan du väljer dina valbara kurser. 

Vilka kurser ger meritpoäng?

Meritkurser i moderna språk – max 1.5 meritpoäng
Moderna språk 3 = 0.5 meritpoäng

Moderna språk 4 = 1 meritpoäng
Moderna språk 5 = 0.5 meritpoäng

Meritkurser i engelska – max 1.0 meritpoäng
Engelska 7 = 1.0 meritpoäng

Meritkurser i matematik – max 1.5 meritpoäng
Matematik 2 = 0.5 meritpoäng

Matematik 3 = 0.5 meritpoäng
Matematik 4 = 0.5 meritpoäng
Matematik 5 = 1.5 meritpoäng

Meritpoäng högskola?

Det finns högskolor som inte tar dina meritpoäng i beräkning. Då utgår skolan endast från ditt jämförelsetal. Det vanligaste exemplet är Handelshögskolan i Stockholm, en skola som kräver höga betyg men bortser från meriterande kurser. Ett annat exempel är Chalmers utbildning för tekniskt basår i Göteborg. Även där bortser de från dina meritpoäng i antagningsprocessen. Då blir istället ekvationen: 

Jämförelsetal = meritvärde

Räkna ut meritvärde

Det är relativt enkelt att räkna ut ditt meritvärde på gymnasiet. För att räkna ut ditt meritvärde behöver du först och främst känna till vilka betyg du fått i dina gymnasiekurser, samt hur mycket betygen är värda i skalan F till A. Se nedan: 

A=20
B = 17,5
C = 15
D = 12,5
E = 10
F = 0

Under gymnasiet läser man totalt 2500 poäng, 100 av dessa är däremot gymnasiearbetet. Gymnasiearbetet räknas inte med i ditt meritvärde eftersom att det bara betygssätts mellan F till E. Det kan vara bra att komma ihåg när du vill räkna ut ditt meritvärde på gymnasiet!

Räkneexempel: Räkna ut meritvärde

Albert är en riktig toppstudent som jobbade hårt under hela gymnasiet och fick A i alla sina kurser. Hans kurser var alla värda 100 poäng. Dessutom fick han 0.5 i meritpoäng från sin matematik specialisering. Vad har Albert för meritvärde?

A=20 poäng. 20×100= 2000. 2000×24=48 000. 48 000/2400=20. 20+0.5= 20.5 i meritvärde. 

Bella jobbade också hårt under gymnasiet och lyckades få B i alla sina kurser. Dock missade hon att välja ämnen som ger meritpoäng. Vad blir Bellas meritvärde? 

B=17.5 poäng. 17.5×100= 1750. 1750×24=42000. 42 000/2400=17.5. Utan meritpoäng får Bella 17.5 i meritvärde. 

Vad är ett bra meritvärde?

Ett bra meritvärde efter gymnasiet är helt individuellt, och beror på vilken utbildning du vill bli antagen på. Antagningspoängen skiljer sig från år till år och baseras främst på hur hård konkurrensen är när du väljer att söka in.  Spana in antagningsstatistiken från föregående år och titta i kolumnen BI. BI är den urvalsgruppen som kommer direkt från gymnasiet och inte har kompletterat sitt meritvärde. Nedan har vi listat populära universitetsutbildningar och meritvärden för BI-gruppen fr 2020-2021.

Företagsekonomi vid Stockholms universitet 2021: 20.16 p
Datavetenskap vid Stockholms universitet 2021: 18.49 p
Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi vid KTH 2020: 21.45 p

Tips! För dig som ska söka till universitet

Om ditt meritvärde inte är tillräckligt högt för att komma in på din drömutbildning kan du alltid prova att söka in till vårterminen. Vanligtvis är det färre sökande och därmed lägre konkurrens, som i sin tur påverkar antagningspoängen. 

 

My Academys läxhjälp

  • 94% Kundnöjdhet
  • 9 av 10 höjer betygen
  • +15 000 kunder
  • Alla ämnen/åldrar

Intresseanmälan

En av våra client managers ringer upp och hjälper er med er frågor

    Kom igång med läxhjälpen!

    Intresseanmälan