
Så motiverar du ditt barn att göra läxorna
Felicia som går i årskurs sex, tycker att skolan är rolig för det mesta. Men ibland tappar hon motivationen när hon ska göra läxorna och börjar surfa på mobilen istället.
– Det kan ta flera timmar för Felicia att bli klar med läxorna för att hon börjar göra andra saker. Då blir det lätt en konflikt när jag tjatar på att hon ska bli klar, säger Gustaf.
”Det blir färre konflikter”
Många föräldrar berättar om hur frustrerande det kan kännas ibland på vardagskvällarna när det är dags att få barnen att göra läxorna. Idag finns det så mycket annat att göra på sociala medier som lockar mer. Precis så är det hemma hos Gustaf Jilkén. Hans dotter, Felicia, 12 år, älskar att surfa på appen musical.ly och vill hellre göra musikvideos än läxorna. Därför har de valt att testa läxhjälp på webben.
– Onlinetjänsten passar verkligen vår vardag, det är lite mer flexibelt att boka in tid med sin studiecoach på nätet. Och så tycker Felicia att det är roligt med online, men vilket barn tycker inte det? Så det funkar väldigt bra, säger Gustaf Jilkén.
”Med läxhjälp får vi mer tid över”
För att få en extra bra start på höstterminen har Gustaf nu tecknat ett klippkort på 10 läxhjälpstillfällen för Felicia. Hennes studiecoach är en student som pluggar matematik på Uppsala Universitet.
– Det ska bli kul att få följa hennes matte-resa i höst och se hur hennes motivation kommer att höjas när hon får en universitetsstudent som förklarar matte för henne. Studiecoachen blir ju även som en mentor, någon att se upp till, säger Gustaf.
Han ser fram emot att inte behöver tjata så mycket om läxorna och att de kommer att få tid över på vardagskvällarna att hitta på något annat än att traggla med läxorna.
”Det är egentligen inte tråkigt med läxor”
Att få läxhjälp online innebär att Felicia loggar in på en digital plattform där hon har bokat in ett tillfälle med sin studiecoach. Hon videochattar med studiecoachen som även förtydligar sina förklaringar genom ett digitalt ritverktyg. Varje tillfälle bestämmer de vad de behöver fokusera på och följer upp hur det har gått.
– Det är egentligen inte tråkigt med läxor, det är mest tråkigt när man inte förstår, säger Felicia som är lite pirrig inför sitt första läxhjälpstillfälle.