Studiecoachen Hugo: Så kan rätt studieteknik öka elevernas motivation

Som studiecoach har Hugo hjälpt elev efter elev till förbättrade studieresultat och ökad studiemotivation de senaste fyra åren. Som bonus har han utvecklat både sin egen person och sin egen studieteknik.


Att arbeta tillsammans med en studiecoach och få läxhjälp kan göra underverk för studiemotivationen. Det intygar Hugo, som arbetat som studiecoach på My Academy i drygt fyra år. Han har många gånger sett motivationen vakna hos elever när de upplevt att han finns där för dem som en stöttande, pedagogisk och peppande kraft under en tuff period av skolgången.

– Att slippa känna att man är ensam när man måste klara av något som upplevs som svårt är viktigt. Känner man istället att någon bryr sig och vill hjälpa är det väldigt motiverande. Jag tror att de flesta ungdomar är nyfikna och vill lära sig, men att gnistan ibland kan slockna under skoltiden. När jag får vara med och hjälpa dem genom ett jobbigt moment och därmed tända den gnistan igen känner jag mig nästan som en superhjälte.

Det är parallellt med utbildningen till civilingenjör med en master i innovationsledarskap vid KTH som Hugo Schwerin arbetar extra som studiecoach. Utbildningen ger honom spetskompetens inom framförallt matematik, men han undervisar även i andra naturvetenskaplig ämnen som kemi och fysik. Att han själv, i likhet med många andra studiecoacher på My Academy, fortfarande studerar skänker en extra dimension till samarbetet mellan honom och hans elever upplever han.

– Jag tror att det är bra att många studiecoacher själva är studenter. Vi vet hur pressande skolan kan vara och kan hjälpa eleverna att hantera pressen. Just den delen och chansen att få sitta ned en-och-en med någon som är helt fokuserad på dig och dina behov skulle jag säga är det bästa med att ha en studiecoach. Det blir en väldigt konkret och personligt anpassad undervisning och ett väldigt nära samarbete.


Hur är en typisk My Academy-student?

Hugo arbetar främst med elever på gymnasienivå och berättar att det finns två typiska situationer som oftast föranleder ett samarbete mellan honom och en elev. Den ena är när eleven har ett konkret mål att nå höga betyg för att exempelvis studera vidare på läkarlinjen. Då kan Hugos expertis inom naturvetenskapliga ämnen hjälpa hen att nå nästa nivå. Det andra scenariot är ofta det omvända, att en elev ligger på gränsen mellan ett E och F och behöver hjälp att hålla sig på rätt sida om betygsgränsen för godkänt.

– Många som ligger på gränsen mellan ett E och ett F har haft lärare som i all välmening placerat dem i exempelvis en långsam mattegrupp, vilket har gjort att de tappat sina självförtroenden. De har egentligen inte svårt att förstå och behöver bara nån som kan bistå med mattehjälp och bygga upp deras självförtroenden igen i ett tryggt och pedagogiskt sammanhang.


Rollen som studiecoach har utvecklat Hugos egen studieteknik

Bland Hugos elever finns även den svenska världsartisten Zara Larsson. Zara och Hugo har arbetat tillsammans under så gott som hela Zaras gymnasieperiod, som hon sköter på distans för att det ska fungera med karriären. Under långa perioder är Zara utomlands, men när hon väl landar hemma i Stockholm jobbar hon ofta intensivt med Hugo för att snabbt ta sig genom en hel kurs eller ett specifikt kursmoment.

– Det är fantastiskt att jobba med Zara. Hon är både nyfiken och vetgirig, så när vi kommer igång kan vi verkligen grotta ned oss i ett ämne tillsammans. Det tycker jag är jätteroligt.

Just att det är roligt att arbeta som studiecoach är en viktig del av varför Hugo trivs så bra i rollen. Dessutom menar han att rollen som studiecoach betytt mycket för hans personliga utveckling. Att lära sig hantera olika typer av personer och hitta det bästa sättet att anpassa undervisningen för varje elev har hjälpt honom att växa som människa.

– Jag tror också att det gjort mig till en bättre student. Jag har verkligen utvecklat min egen studieteknik genom att hjälp andra att studera. Jag skulle även jag säga att jag har blivit en bättre vän, för något man lär sig som studiecoach så är det att verkligen lyssna.