Fysisk träning och hjärnträning – så funkar kopplingen

Att träna fysiskt är inte bara bra för att förebygga kroppsliga problem som diabetes, övervikt och hjärtsjukdom. Flera vetenskapliga undersökningar visar att motion även kan förbättra minnet, koncentrationen och kreativiteten!


Bli hjärnstark

En bok på mångas läppar det senaste året är ”Hjärnstark” av Anders Hansen, specialist i Psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm. Boken reder ut vilka fördelar träning har för vår mentala hälsa och hjärnan överlag.

Enligt Anders Hansen har det, under se senaste åren kommit många intressanta forskningsstudier som stärker att fysisk träning gör minst lika mycket gott för hjärnan som för resten av kroppen. Det finns många berättelser om människor som, tack vare motion, har fått bukt på problem som varit exempelvis stressrelaterade.


Hur funkar det?

Den som tränar regelbundet kommer snabbt att märka resultat, kanske på kroppen – men även i huvudet. Man känner sig snabbt både piggare och starkare.

När man rör sig ökar blodcirkulationen, vilket gör att cellerna kan ta upp mer syre. Det leder till att kroppen på ett lättare sätt kan ta hand om förhöjda fetter i blodet och hormoner som adrenalin och kortisol – också kända som stresshormoner. Med färre stresshormoner i kroppen sover man bättre och mår bättre i största allmänhet. Det här fenomenet påverkar även hjärnans prestationsförmåga.

Vid rörelse frigörs signalsubstanserna dopamin och serotonin i hjärnan. De motverkar depression och smärta. Även koncentrationsförmåga, minne, inlärning och problemlösning kan förbättras genom fysisk träning.

Även endorfiner frigörs i hjärnan när man tränar, vilket påverkar glädjenivån och ofta gör att man känner sig mer nöjd och belåten.

Kort och gott – träning är nästan alltid bra och lite träning är alltid bättre än ingen träning alls!