Hjälp, vad ska jag plugga? 5 tips för att välja utbildning.

Att välja utbildning är ett stort och viktigt beslut. Vi har samlat fem tips för hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att hitta rätt. Och till dig som står inför att välja utbildning har vi fem bra råd som hjälper dig att ta rätt beslut.


Att välja utbildning kan vara jättelätt. Om man hela livet vetat att man vill bli läkare, lärare eller kanske civilingenjör är det ingen konst att veta vad vilken gymnasielinje eller universitetsutbildning man ska välja. Har man inte samma tydliga bild av vad man vill jobba med efter skolan, kan det vara desto svårare. För vissa tonåringar är val av utbildning förknippat med stor ångest och osäkerhet. Många fastnar i grubblerier som ”vad ska jag plugga?”, ”vad ska jag bli när jag blir stor?” och ”hur vet jag vilken utbildning som passar för mig?” Och visst: att välja utbildning är ett stort och viktigt beslut. Men som förälder är det viktigt att även förmedla för sitt barn att beslutet faktiskt inte är livsavgörande. Man behöver inte veta exakt vad man vill göra resten av sitt liv när man väljer gymnasieinriktning eller kurser på universitetet. Man får ändra sig om man känner att man valt fel. Det kommer att gå bra ändå. Just att förmedla lugn och trygghet är en viktig del av hur man som förälder kan stötta sitt barn i att hitta rätt utbildning. Här kommer fem andra smarta tips som för dig som är förälder och vill hjälpa ditt bara att välja rätt utbildning.


Hur hjälper jag mitt barn att välja utbildning?

1. Skaffa dig information

I grund och botten är det ditt barn som ska välja den utbildning som passar honom eller henne bäst, men det är inte lätt för en tonåring att orientera genom alla olika utbildningsalternativ och skolor. Om du är påläst om vilka utbildningar och program som finns att välja mellan kan du lättare hjälpa ditt barn att fatta ett bra beslut.

2. Diskutera och reflektera

Hjälp ditt barn att hitta rätt utbildning efter sina personliga intressen och förutsättningar genom att prata om vilka ämnen som barnet tycker är mer respektive mindre spännande i skolan. Har ditt barn svårt för matematik och NO i grundskolan och ofta behöver hjälp i mattehjälp och/eller fysikhjälp så blir en utbildning med naturvetenskaplig inriktning troligtvis tuff. Omvänt passar antagligen det samhällsvetenskapliga programmet bra för barn som tycker det är roligt att skriva, diskutera eller lära sig nya språk. Det kan låta självklart, men det är inte alltid lätt för barnet att tänka rationellt i en situation som upplevs som stressande.

3. Planera långsiktigt

Olika gymnasieutbildningar ger olika möjligheter att söka vidare till högskolan efter studenten. På många gymnasieutbildningar finns det även möjlighet att välja till kurser så att behörigheten blir så bred som möjligt. Det är viktigt att känna till vilka utbildningar som ger vilken typ av högskolebehörighet om ditt barn vill studera vidare efter studenten. Därför är det bra att som förälder läsa in dig på gymnasieskolans möjligheter och begränsningar, så att framtiden inte blir full av onödiga överraskningar och omvägar.

Uppmuntra också till att satsa på bra betyg även om din tonåring inte vet vilken utbildning han eller hon ska välja efter gymnasiet. Betygen kan bli avgörande när det är dags att söka in på universitetet.

4. Besök olika utbildningar

Alla gymnasieskolor tar emot besökare och många erbjuder dessutom ”öppet hus” då grundskoleelever kan komma skaffa sig en bild av skola och dess program. Ta reda på hur och när man kan besöka skolorna och om det är några gymnasiemässor i området där ni bor som ni kan besöka tillsammans för att skaffa ännu mer underlag för ett bra beslut.

Är det dags att välja universitetsutbildning kan enstaka kurser vara rätt väg att gå för att få en känsla för vilket ämne man vill läsa och vilket universitet man vill studera vid. Att söka utbildning en termin framåt kan kännas som ett mindre beslut än att söka en flera år lång utbildning, och kan vara ett steg på vägen mot att hitta ”rätt”.

5. Behåll lugnet om det blir fel

Även fast ni har gjort grundlig research tillsammans och både du och ditt barn är nöjda med utbildningsvalet, kan det hända att det inte känns rätt när skolan eller utbildningen väl börjar. Flera år på en utbildning är jobbigt om ditt barn inte trivs, men kom ihåg att det går att ändra sig. Se det som en lärdom och prata med ditt barn om vad som blivit tokigt. Det mesta går att lösa, vägen till framtiden blir bara lite annorlunda än ni först tänkt er.

Läs också: Så hjälper du ditt barn mot bättre resultat i skolan


5 tips till dig som snart ska välja utbildning och just nu tänker ”vad ska jag plugga”?

 

1. Utgå från dig själv

Det första du ska göra är att tänka igenom vad som intresserar dig och vad du är bra på. När du har detta klart för dig är det lättare att hitta en utbildning som passar dina egenskaper och intressen.

2. Skaffa dig information

Det är väldigt svårt att göra ett val om man inte vet vilka alternativ som finns. Därför är det viktigt att läsa på och skaffa sig information om vilka olika utbildningar och inriktningar som finns tillgängliga.

3. Lista dina favoriter

När du har klart för dig vad som intresserar dig och vilka olika utbildningar som finns är det dags att göra en lista över dina favoritalternativ. Börja gärna med detta i god tid så att du kan återvända till listan flera gånger och hinner känna efter vad som passar bäst.

4. Besök skolorna

Nästan lika viktig som vad du ska plugga är var du ska plugga. Det gäller att hitta en skola som du tror att du kan trivas på och det gör du bäst genom att besöka skolan och själv skaffa dig en uppfattning. Det är också viktigt att tänka på restider: kommer du orka åka resa lång varje morgon eller är det bättre att välja en utbildning på gångavstånd? Jämför gärna olika städers utbildningsutbud, kanske finns just din drömutbildning i någon annan stad än den du bor i idag?

5. Var ute i god tid

Många universitet och gymnasieskolor har ett sista ansökningsdatum. Kom ihåg att ansöka i god tid innan sista ansökningsdag – att sitta och rangordna sina utbildningar den sista timmen innan ansökan stänger är inte roligt för någon. Och du, man får ändra sig – och sen ändra sig igen. Alla erfarenheter du skaffar dig under livet är ett steg mot att hitta rätt.