Pluggmusik – 5 Spotifylistor som ökar ditt fokus.

Många tycker att det är skönt att lyssna på musik när man pluggar och faktum är att detta är vetenskapligt bevisat! Forskare på Stanford visade att musik påverkar de delar av hjärnan som låter dig fokusera bättre, göra komplicerade förutsägningar och även att minnas bättre. Denna artikel kanske inte är helt vetenskaplig – men vi lovar att du får ut många grymt fokuserade pluggtimmar ur dessa spotifylistor med pluggmusik!


1. Movie Scores Study

Är du en filmnörd? Då är denna spellista perfekt för dig! Den är nämligen fullproppad med grym filmmusik som dessutom fungerar riktigt bra att plugga till! Mycket är klassisk musik och utan sång som lätt kan distrahera. Dessutom är det mycket feel-good inbakat i denna spotifylista! Här kan du njuta av musik från filmer som Upp!, Jurrasic Park, Sagan om Ringen, Harry Potter och många fler. Är du en person som har lätt att driva bort i dagdrömmar kanske denna spotifylista inte är för dig.


2. ESM – Electronic Study Music

ESM står i detta fall för “Electronic Study Music” och är förstås optimal för dig som gillar electro, house, drum n’ bass osv. Om du i vanliga fall inte är ett stort fan av elektronisk musik så tycker vi att du ska testa ändå – det är verkligen ett speciellt sätt att sätta igång hjärnan och kanske fungerar det för dig! Låtarna är generellt sätt lite mer upptempo än de flesta listor med pluggmusik som oftast består av klassisk musik.


3. Intense Studying

Detta är en mer klassisk spellista för studierna och innehåller bara klassiska stycken. Vissa kommer du att känna igen och andra kommer vara nya för dig. Denna spotifylista är fullproppad med kända kompositörer som Mozart, Bach och Haydn. Många lyssnar kanske inte på klassisk musik till vardags, men det finns en anledning till att de flesta pluggspellistor innehåller klassisk musik – det funkar helt enkelt!


4. Hip Hop Study Break

Gillar du hip hop? Då är det klart att du ska ha en spellista med hip hop som är framtagen för att studera till! Denna spotifylista inkluderar en massa grymma hip hop- och RnB-artister och många låtar som du kommer känna igen, MEN, allt är instrumentalt (det vill säga utan sång). Äntligen kan du plugga och lyssna på Kanye, Eminem och Busta Ryhmes utan att tappa fokus!


5. Epic Disney Instrumental – Study Music

Disney, Disney, Disney – ja det är allt denna spotifylista är! Men den är också otroligt bra att plugga till! Bra klassisk musik med lagom igenkänningsfaktor och bra blandning mellan allvarligt och roligt! Här får du kända och mindre kända låtar från filmer som Frost, Aladdin och Hitta Nemo. Denna måste du testa!

Läs också: Tips på bättre studiemiljö